BØRN

SUNDE BØRN - til forældre med børn i alderen 0-3 år, fra Sundhedsstyrelsen er tilgængelig som bog eller netbrochure.
Børn:
Nye anbefalinger for mælk til spædbørn
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet. 


Nye anbefalinger for jerntilskud
Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6-måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal stadig have jerntilskud.


Nye anbefalinger for fisk
Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at børn under tre år ikke får store rovfisk som f.eks. tun. Det gælder også tun på dåse. Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt.
Nye anbefalinger for introduktion af gluten
 
Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder.
  
Alle børn bliver syge, får hoste, forkølelse og ondt i ørerne – men de skal sjældent have antibiotika!Plakat - Skal mit barn ha' antibiotika?
Antibiotika virker aldrig på virus
Næsten alle infektioner i ører, næse og hals skyldes virus. Antibiotika virker ikke på virus, lindrer ikke smerter og kan ikke gøre barnet hurtigere rask.
Antibiotika er overflødig ved lette bakterieinfektioner
En let mellemørebetændelse eller halsbetændelse kan kroppen selv bekæmpe – også når den skyldes bakterier. Antibiotika lindrer ikke smerterne, og barnet bliver sjældent hurtigere rask.
Antibiotika kan have bivirkninger
Antibiotika påvirker den naturlige balance af nyttige bakterier i barnets krop − og det kan give ondt i maven, diarré, opkastninger og udslæt.
Antibiotika giver risiko for resistente bakterier
Der er altid risiko for, at bakterier bliver modstandsdygtige overfor antibiotika. For at vi kan beholde antibiotika som en effektiv medicin mod svære bakterielle infektioner, fx svær bakteriel lungebetændelse, er det derfor vigtigt at begrænse overflødig brug af medicinen.
 
MIN BABY - en APP til smartphones.
Appen giver råd om bl.a. amning, søvn, gård, udvikling, omsorg, mad, sygdomme, sikkerhe og sikkert udstyr. Desuden kan den afspille en støjskærmende lyddyne, som kan berolige barnet, når det skal sove.  Pris: 19 kr. i app store/Google Play
 
HVORFOR GRÆDER BARNET?
SUNDE BØRN

 - begge er letlæste bøger/pjecer fra Komiteen for sundhedsoplysning.
 
Her er en god forfatter, der skriver om børns udvikling og tackling af mange problemstillinger:GRETHE KRAGH-MULLER
Ka' selv - vil selv- men du må hjælpe mig!
af Grethe Kragh Müller
 
Bogen handler om børn i et- til treårsalderen - det som tidligere blev kaldt for ´trodsalderen´, men som i dag betegnes som ´selvstændighedsalderen´. Ofte lyder det fra den et- til treårige: ""Kan selv, vil selv...men du må hjælpe mig""